Bezmäsité jedlá s chilli papričkami

  • Plnené chilli papričky smotanovým syrom

    Plnenie chilli papričiek smotanovým syrom je ideálnou voľbou pre pohostenie svojich najbližších. Táto grumánská delikatesa nesmie chýbať na žiadnom rautovom stole. Chilli papričky bez jadrovníkov a placenty strácajú svoju najväčšiu štipľavosť a spoločne so smotanovými syrmi vytvárajú nezabudnuteľný zážitok v kombinácii spoločne s rôznymi druhmi byliniek. Túto chuťovku môžete jesť ako samotnú, tak s bielym pečivom.

    Postup prípravy je veľmi jednoduchý. Vydlabané chilli papričky naplníme zmesou a dozdobíme jemne nakrájanou petržlenkou.

    Čti více
  • Nakladané Jalapeno chilli papričky

    Mnohí z Vás určite uvítajú recept na to akým spôsobom spracovávať pracne vypestované chilli papričky. Najlepší spôsob je rozhodne nám všetkým známe sterilizovanie a konzervovanie. Pri správnom pomere ingrediencií a tepelnej úprave (konzerváciou) zistíte, že zaváranie je ten najlepší spôsob ako si v pohodlí domova s priateľmi v zimných časoch vychutnať vlastné plody zo svojej záhradky, záhrady či parapetu :-)

    Jalapeno papričky nakrájame na kolieska a vložíme do umytej fľaše. Môžeme pridať podľa chuti aj pár koliesok mrkvy, chrenu, cibule či cesnaku.

    Pre konzervovanie existuje mnoho spôsobov. Odporúčame vyskúšať rôzne časy tepelnej úpravy pre zachovanie dokonalej chrumkavosti a čerstvosti zavaraných plodov paprík. Každý má rád trochu inú konzistenciu, ale vedzte, že úplne najlepší spôsob tepelnej úpravy je zaliať Jalapeno papričky horúcim nálevom a obrátiť hore dnom. Po pár dňoch je možné konzumovať. V pivnici, ak ich nezjiete skôr, vydržia aj niekoľko rokov.

    Odporúčania pre prípravu pokrmu: Chuťovka na jednohubky, chlebíčky, do zeleninových šalátov, príloha na pizzu, obložené chleby, len tak s chuťou :)


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

     



    Čti více
  • Nakladaný hermelín s chilli papričkami Cascabel

    Olúpeme cibuľu a cesnak, nakrájame na väčšie kolieska. Hermelín rozkrojíme napoly a podľa chuti osolíme a zľahka okoreníme. Celé papričky Cascabel rozmixujeme na menšie vločky, ktorými oba plátky hermelínu posypeme, priložíme k sebe. Takto pripravené pikantné hermelíny skladáme vo vrstvách do sklenenej nádoby spoločne s cibuľou, cesnakom a jalapeňo. Pre lepšiu chuť môžeme pridať celý bobkový list, čierne korenie a nové korenie. Nakoniec zalejeme rastlinným olejom a necháme aspoň 1 týždeň v chlade odpočinúť.

    Podávame s pečivom, alebo s chuťou.

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Domáca pizza na plynovom grile Weber

    Hľadáte recept na domácu pizzu? Pripravili sme pre Vás jednoduchý recept na domácu pizzu, ktorý je nielen ľahký na prevedenie, ale hlavne výsledok stojí za to! Pre pečenie domácej pizze odporúčame použiť plynový gril s pizza kameňom, ktorý zaístí, že cestíčko bude prekvapivo chrumkavé.

    Príprava cesta na pizzu:

    Z cesta vypracujeme hladké vláčne cesto, ktoré necháme aspoň 20 minút kysnúť. Cesto by malo nadobudnúť dvojnásobok svojej pôvodnej veľkosti.

    Zaručené rady ako upiecť dokonalú pizzu na plynovom grile Weber Spirit

    Pre prípravu pizze na plynovom grile Weber Spirit je nevyhnutnosťou špeciálneho pizza kameňa z Cordieritu.Tento kameň umiestnite na rošt grilu bez nerezovej podložky a nechajte ho hriať na plný výkon. Medzitým z cesta vytvarujte čo najslabší (podľa zvyklostí a chuťou výšky výsledného cesta), obdĺžnikový alebo guľatý tvar, podľa použitého pizza kameňa, a ponechajte ho na nerezovej podložke, dokiaľ nie je gril úplne rozpálený.

    Použité suroviny na pizzu podľa ľubovôle:

    • Paradajkový základ (domáca salsa omáčka)

    • Chilli omáčku Moruga mučíto  

    • Šunku

    • Syr

    Gril je rozpálený na 200 - 250 °C a je pripravený na grilovanie - pečenie! Nerezovú dosku položte na pizza kameň z Cordieritu a gril priklopte poklopeň. Teplota sa udržuje medzi 200 - 250 °C.

     

    Doba pečenia je zhruba 10 - 13 minút.

    Z vytvoreného množstva pripravíte dve cesta na pizzu. Okraje cesta pre jeho lepšiu chuť môžete potrieť bylinkovým olivovým olejom.

    Chilli-shop.sk vám prajú dobrú chuť!


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Recept na cesto na pizzu

    Ak vlastníte pekáreň na chleba s režimom "cesto" vložíme všetky ingrediencie do nádoby a necháme aspoň 20 minút prepracovať tak, aby bolo vláčne. Cesto sa nesmie lepiť na steny nádoby a pri jeho vyberaní ho zľahka pomučíme hladkou múkou a vložíme do nádoby na pol hodiny odpočinúť.

     

    Po pol hodine umiestnime na pomúčený plech na pečenie, kde sa pizza cesto zľahka roztiahneme (výhodou tohto cesta je, že s ním možno jednoducho pracovať).

     

    Odporúčané ingrediencie na pizza cesto:

     

    paradajkovým pretlakom (alebo paradajkové pyré na pizzu) roztlačeným cesnakom, oreganom a bazalkou potrieme pizza cesto. Potom poukladáme šunkovou salámou, postrúhaným syrom (cheddar alebo mozzarella), navrch nakrájame na polovičky cherry paradajky a prekladame Jalapeňos papričkami.

     

    Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 220 °C po dobu 10-15 minút.

     

    Pizza je chuťovo porovnateľná s receptami totožnými v pizzeriach, kde používajú namiesto elektrických foriem na pečenie pece na drevo.


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Jalapeno poppers s cheddarom

    Obalené plnené Jalanenos papričky smažíme zhruba 2-3 minúty na prudkom ohni. Veľkou prednosťou tohto pokrmu je, že si môžete Jalapenos Poppers zamraziť a kedykoľvek pripraviť. Je to jeden z najchutnejších jemne štipľavých pokrmov.

     

    Jalapeno Poppers môžete konzumovať s varenými zemiakmi, pečivom alebo len tak samotné s chuťou :)


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Plnené papriky syrovou zmesou s chilli papričkou

    Plnené papriky syrovou zmesou s chilli papričkami Jalapeno plnené papriky syrovou zmesou sú náhradou za najznámejši mexický pokrm zvaný Jalapeno Poppers. Vďaka použitým druhom syrov spoločne s Jalapeno papričkami dodáva tomuto pokrmu nezameniteľnú chuť.

    Opláchnutým 4 sladkým paprikám odkrojíme vrchnu časť zo stopkou. Vydlabeme semienka a plníme syrovou zmesou:

    Cibuľu, jarnú cibuľku, anglickú slaninu, papriku a sterilizované, alebo čerstvé Jalapeno papričky nakrájame na kocky. Nastrúhame syr (podľa vlastnej chuti) zmiešame spolu zo zeleninou a slaninou. Zmesou plníme papriky až po okraj a priklopíme vrchnou časťou zo stopkou. Vložíme do pekáča s trochou vody a pečieme v rúre pri 150 °C počas 30 - 50 minút. Kým nie sú papriky ľahko scvrknuté a šupka opečená.

     

    Ako príloha sa hodia zemiaky a zeleninový šalát.


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

     


    Čti více
  • Nakládaný hermelín s chilli

    Hermelín rozkrojíme na polovicu, potrieme lisovaným cesnakom (kto nemá rád, nemusí byť) spoločne s lyžičkou chilli omáčkou (ak nemáme, použijeme chilli korenie a sladkú mletú papriku). Potom obe polovičky hermelínu priložíme k sebe, prípadne vložte zeleninu podľa vlastného výberu. Tie ešte môžeme rozkrojiť priečne na polovicu.

     

    Takto pripravené hermelíny vkladáme do sklenenej (plastové) nádoby a prekladáme ich cibuľou spoločne s nakladanými papričkami (alebo čerstvými - odporúčame ich rozkrojiť, aby štipľavosť vnikla do oleja a syr tak dokonale ochutili). Do každej vrsty pridáme pár zrniek celého čierneho korenia, jeden bobkový list a po guľôčke nového korenia.

     

    Nakoniec zalejeme olejom a necháme minimálne týždeň v chlade odpočinúť.


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Štipľavý zeleninový šalát s chilli papričkami

    Všetko pokrájame na kocky, dôkladne premiešame v jednu zmes a plníme do pohárov. Zalejeme nálevom a zavaríme po dobu 10 - 20 minút. Necháme minimálne týždeň odležať a konzumujeme.

     

    Pôvod receptu: Sorge

    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Habanero cesnaková majonéza

    Tu je jednoduchý recept na omáčku alebo korenie ako chcete. Majonéza je tu použitá ako základná surovina, ale akonáhle sa pridajú ostatné prísady, úplne to pozdvihne chuť na inú úroveň. Perfektne sa hodí pre obaľovanie lososa.

    Všetky suroviny dajte do misy a poriadne ich premiešajte.

    Misu dajte na hodinu do chladničky a podávajte chladené!


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

     


    Čti více
  • SySyr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami U najštipľavejších papričiek sa nie je čoho báť. V tomto recepte si ukážeme ako urobiť Queso Fresco alebo ak chcete domáci syr s úžasnou Naga Viper papričkou. Tieto chilli papričky sú sakra moc štipľavé, a

    Syr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami

     

    Pri najštipľavejších papričkách sa nie je čoho báť. V tomto recepte si ukážeme ako urobiť Queso Fresco alebo ak chcete domáci syr s úžasnou Naga Viper papričkou. Tieto chilli papričky sú sakra moc štipľavé, ale perfektne sa hodia k tomuto jemnému syru, ktorý nemá moc chuti, ale s týmto receptom tento syr získa nový rozmer.

    Zohrejte mlieko so soľou na 90 °C, mlieko sa nesmie variť!

    Dajte preč z ohňa a za stáleho miešania pridajte chilli papričky

    pomaly pridajte ocot a za stáleho miešania by sa mlieko malo zraziť.

    Hmotu sceďte a vložte do utierky aby sa vysušila bude to trvať asi 15 minút.

    Syr dajte do misy a zakryte ho na jednu hodinu. Misu vložte do chladničky, potom podávajte!


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Chlebová pizza s domácou Yellow Scorpion paradajkovou omáčkou

    Tenká chlebová pizza s domácou Yellow Scorpion paradajkovou omáčkou

     

    U najštiľavejších chilli papričiek sa nie je čoho báť. V tomto recepte si ukážeme ako urobiť domácu chlebovú pizzu zo štipľavou paradajkovou Yellow Scorpion omáčkou.

    • rozohrejte panvicu na strednom ohni, pridajte cibuľu, olivový olej a smažte asi 5 minút

    • pridajte biele víno a nechajte ho vyparovať asi 1-2 minúty

    • pridajte paradajky, papričky, cesnak a 1/4 hrnčeka bazalky a soľ podľa chuti, premiešajte

    • varte asi 10 minút alebo kým nebudú paradajky rozvarené, znížte plameň na minimum a varte ešte ďalších 15 minút, aby vynikla chuť

    • predhrejte si rúru na 220 °C

    • do misky dajte múku, sódu bikarbónu, soľ, maslo a vodu, zmiešajte ich dohromady a vznikne vám cesto, ktoré hnietite asi 5 minút

    • rozdeľte cesto na dve časti a rozvaľkajte ho asi na polcentimetrové placky

    • na vrch pizze dajte paradajkovo-scorpionovu omáčku a na ňu dajte syr, opečené papričky a zvyšnú bazalku

    • pečte asi 10 minút, aby sa všetko pekne roztieklo

    • podávajte!

    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

     


    Čti více
  • Čokoládové valčeky s Bhut Jolokia korením

    Z múky, cukru, kakaa, masla, vajca, kyslej smotany, soli a chilli korenia vypracujeme cesto. Potom z neho vytvoríme valčeky hrubé 1,5 - 2 cm a 8 cm dlhé. Vyskladáme na plech s papierom na pečenie a v predhriatej rúre pečieme zhruba 10 - 15 minút. Vychladnuté valčeky z oboch strán máčame v čokoláde.

     

    Jednoduchý recept, ktorý zvládne naozaj každý :)


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najštipľavejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!

    Čti více
  • Grilovaný ananás na grile Weber

    Grilovaný ananás je rýchlovka, ako na to? Zo zrelého ananásu odkrojíme zelenú časť a nakrájame ho na tučnejšie koliečka, nezbudnime vyrezať tvrdú dužinu uprostred. Takto pripravený ananás ponoríme do kokosového mlieka a obalujeme v trstinovom cukri. Pripravený ananás grilujeme na strednom plameni na priamom grilovaní, z obch strán po dobu 5 minút. Pri grilovaní ananásu nezabudnime na potieranie omáčkou Habanero Mučíto.

    Grilovaný ananás podávame so zmrzlinou a pokvapeme vaječným koňakom. Tento dezert je vhodnou bodkou letných rozpalených grilov.

    Recept je pre odvážnejšie povahy. Pýtate se prečo? Nechajte se prekvapiť čo vám s grilom prevedie grilovaný ananás :)

    Chilli-shop.sk praje dobrú chuť!
     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor iba v e-shope chilli-shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Na doostrene gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodia české chilli omáčky Mučíto! 

    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo otrhnutá? Aj v Česku sa dá vypestovať pravá beštia... Neveríte? Tak se presvdčte sami :-)

    Niekoľko dní je v predaji extrémne štipľavá novinka, vyskúšajte Čučoriedkové Lumpíto s morugou!

    Čti více
  • Grilované zemiaky s tvarohom

    Očistené zemiaky rozkrojíme napoly, osolíme najlepšie bylinkovou soľou, okoreníme a dokoreníme chilli korením podľa chuti. Rozpálíme gril Weber na 150 °C a na riadne slaninou pomazanom roštu, grilujeme na priame grilovanie po dobu 40 - 60 minút, podľa veľkosti zemiakov.

    Zemiaky každých 10 minút otáčame, aby boli z každej strany pekne opčené.

    Podávame s tvarohom s čerstvo nakrájanú pažítkou a soľou. Podľa chuti môžeme krájať na každý kúsok zemiaky prúžok masla.

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!

    Čti více
  • Jalapeno Poppers na grile Weber

    Jalapeňo papričky pozdĺžne rozkrojíme, vydlabeme semienka s dužinou a naplníme strúhaným syrom chedar. Plnené Jalapeno papričky syrom vkladáme postupne do múky, vajcia a nakoniec strúhanky. V prípade, že je strúhanky malá vrstva, je lepšie obaľovanie opakovať - vajcia, strúhanka.

    Ďalší postup je jednoduchý, do rajnice vlejeme primerané množstvo oleja na vyprážanie. Položíme na platničku, nastavíme plný výkon a olej zohrejeme. Medzitým si rozpálime gril a dáme grilovať zemiaky, ktoré sú vhodnou prílohou k Jalapeno Poppers. Po rozpálení oleja postupne vkladáme obaľované Jalapeno papričky a smažíme po dobu 5 minút, do zlatista. Usmažené Jalapeno Poppers presunieme do časti grilu, kde je po dobu 5 - 10 minút dogrilujeme.

    Ako príloha sa hodia grilované zemiaky s bylinkovou cibuľkou a jogurtový dresing s majonézou.

    Chilli-shop.sk Vám přejí dobru chuť! 

    Čti více
  • Čučoriedková buchta na grile Weber

    Polohrubú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme cukor a vajcia. Mixérom šľaháme a postupne prilievame mlieko. Hotové liate cesto vlejeme do vopred múkou vysypanej formy. 1/4 cesta ponecháme na kakaovú hmotu, postačí 1 - 2 čajové lyžičky. Takto pripravené cesto vkladáme už do vopred vyhriateho grilu Weber na kameň z Cordieritu (alebo akúkoľvek podložku, inak sa Vám buchta pripáli). Teplotu udržujeme na 180 °C. Buchtu pečieme zhruba 30 minút a necháme vychladnúť.

    Dezert, ak chcete buchutu na grile Weber s čučoriedkami a omáčkou Habanero mučiť pripravíte naozaj jednoduchým spôsobom a to do 1 hodiny. Ako čerešnička na torte postačí tvaroh s cukrom, potretý zo strany dezertu. Pokladeného čerstvými čučoriedkami a pokvapkaný omáčkou Habanero Mučíto for ladies.

    Chilli-shop.sk Vám praje doboru chuť!

    Čti více
  • Pizza na grile brusnicová

    Cesto na pizzu by sme mali mať deň vopred pripravené, ale nie je to podmienkou aj tak Vám vznikne lahodná pizza.

    Cesto roztiahneme na pomúčený plech, potrieme brusnicovým kompótom, poukladáme na kúsky trhanú šunku najvyššej jakkosti a nakoniec pridáme na hrubo strúhaný syr. Pizzu vložíme do rozpáleného plynového grilu.

    Plynový gril Spirit by mal byť pri teplote aspoň 250 °C, tri horáky nastavené na plný výkon. Doska, ktorú vidíte na obrázkoch v galérií tohto receptu je zo špeciálneho materiálu zvaný Cordieritu. Namiesto neho možno použiť aj lávový kameň, žulovú dosku.

    Pizza na grile Weber bude hotová približne za 10 - 15 minút.

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!

    Čti více
  • Šunková Pizza na grile

    Z pizza cesta roztiahneme placku o veľkosti dosky na pečenie. Potrieme paradajkovou salsou, okoreníme bylinkami, natrháme kúsky šunky, nakrájané jalapeno papričky a rozpolené olivy, zasypeme syrom a dáme grilovať (piecť) do plynového grilu Weber. Teplota vo vnútri grilu by mala dosahovať 250 °C.

    Pizzu s olivami grilujeme po dobu 10 - 15 minút. Podávame teplé, v prípade malej štipľavosti pokvapkáme jednotlivé porcie chilli omčkou.

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!

    Čti více
  • Bulky na Hamburger

    V domácej pekárni alebo stroji na miesenie cesta vypracujete behom pár minút krásne vláčne cesto. Možno to rozmiesiť samozrejme aj s vareškou ručne. Všetky ingrediencie zmiešame v jedno cesto, ktoré ručne riadne prepracujeme kým nie je hladké. Potom ho necháme pár minút kysnúť.

    Vykysnuté cesto nakrájame na rovnomerné kúsky a z nich ručne vyvaľkáme medzi prstami placky, ktoré necháme kysnúť.

    Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C počas 8 - 15 minút. Hrčky na Hamburger možno piecť aj v plynovom grile Weber Spirit, avšak chce to trošku manuálnej zručnosti.

    Hrčky chutia najlepšie čerstvé, s chuťou do hamburgera!

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!

    Čti více
  • Zemiaky na grile

    Zemiaky na grile Weber je odpočinkovým jedlom po útoku mäsitých jedál, odporúčame k bežnému štandartnému hodovaniu.

    Umyté stredne veľké zemiaky rozkrojíme pozdĺžne napoly, osolíme, okoreníme, okoreníme ďalej bylinkami a grilujeme pri teplote 150 °C na priame grilovanie po dobu 20 - 25 minút. Po vychladnutí vydlabeme časť vnútrajšku grilovaných zemiakov. "Striedku" z zemiakov použijeme do smotanovej zmesi s na kocky nakrájanými Jalapeno papričkami, jarnou cibuľkou, čerstvou petržlenovou vňaťou, kayenským korením, bielym jogurtom, smotanou, soľou a korením. Prehriatu zmes plníme do vydlabaných grilovaných zemiakov. Poukladáme kusky nivy a dáme finálne zapiecť do grilu.

    Jednouchý recept na každodenné grilovanie, ktoré možno vďaka rôznym prísadám obmieňať.

    Chilli-shop.sk Vám praje dobrú chuť!

     
     
     
     
    776/5000
     
    Zemiaky na grile Weber je odpočinkovým jedlom po útoku mäsitých jedál, odporúčame k bežnému štandartnému hodovania.

    Umyté stredne veľké zemiaky rozkrojíme pozdĺžne napoly, osolíme, okoreníme,okoreníme ďalej bylinkami a grilujeme pri teplote 150 ° C na priame grilovanie po dobu20 - 25 minút. Po vychladnutí vydlabeme časť vnútrajšku grilovaných zemiakov."Striedku" z zemiakov použijeme do smotanovej zmesi s na kocky krájanými Jalapenopapričkami, jarnou cibuľkou, čerstvou petržlenovou vňaťou, kayenským korením,bielym jogurtom, smotanou, soľou a korením. Prehriatu zmes plníme do vydlabanýchgrilovaných zemiakov. Poukladáme kusky nivy a dáme finálne zapiecť do grilu.

    Jednouché recept na každodenné grilovanie, ktoré možno vďaka rôznym prísadámobmieňať.

    Semienka-chilli.cz Vám prajú dobrú chuť!
    Čti více
  • Stavba domácej hlinenej pece

    Dôležitým faktorom je premyslenie veľkosti samotného vnútorného priestoru pece, musíte vedieť čo v nej budete chcieť piecť. Majte na pamäti, že hrúbka samotnej steny pece môže presiahnuť 30 cm, čo v konečnom dôsledku zhltne dosť miesta.

    Začneme od "podlahy". Najprv vybudujte dostatočne hlboký betónový základ, pod celou obvodovou nosnou stenou. Stavať ju môžete z čohokoľvek, buchta, dutá tehla, stratené debnenie....

    Základy domácí hliněné pece

    Na obvodovú priečku umiestnite PZ dosky, okenný preklad, šalovaný železobetón (v našom prípade boli použité 4 ks okenných prekladov, ktoré majú byť logicky na stojáka, ale pri zaťažení niečo málo cez 600 kg hlinenej pece + 160 kg šamotových tehál, plní funkciu dokonale) .

    Na preklade urobte nivelačnú vrstvu betónu, ktorá zaručí, že poskladané šamotové tehly budú sedieť ako zadok na šerbli. Medzi tehlami by nemali byť žiadne medzery a škáry. Pokúste sa byť čo najpresnejší a rozhodne použite vodováhu pre vyrovnanie. Tehly nie je potrebné k sebe lepiť, alebo vymazávať šamotovou zmesou - zmes sa postupom času začne drobiť.

    Ideme do prípravy formy na pec. Vymeriame veľkosť, mala by byť pokiaľ možno oblého pravidelného tvaru, žiadne Alpy sa nekonajú. Počítame s minimálne 20 centimetrovou hrúbkou steny, aby sa nám vošla na plochu šamotových tehál a neprečnievala cez okraje. Vyrubenú formu vysypeme maltovým vlhkým pieskom, po vrstvách a postupne rukov utláčame, aby držala tvar. Chce to určitú dávku zručnosti a tvorivé schopnosti, ale s trochou umu zváldnete vyrobiť budúcu vnútornú časť ohniska pece. Nakoniec vyukladáme novinami (noviny preto, aby šiel piesok neskôr ľahko oddeliť od ílu) a pokropíme vodou. V túto chvíľu máme všetko pripravené na samotné dielo hlinenej pece.

    Samotná výroba ílovej pece:

    První vrstva hliněné pece

    Pre prvú vrstvu použijeme Kachliarsky íl (zoženieme ho v balení po 30 kg s cenou do 300, - korún českých), s odporúčaným pomerom ostriva 40%, kremičitého piesku frakcie 1-3 mm. Ostrivo nám napomáha zahustiť hmotu ílu, zvyšuje akumulačné schopnosti a dochádza k minimálnym deformáciám hliny pri schnutí. Na zakrývacej plachte zamiešame Kachliarsky íl s kremičitým pieskom a postupne prilievame vodu. Vytvoríme tak hustejšiu zmes ílu a piesku, ktorá po uplácaní gule drží tvar a minimálne priľne na rukách. Hlinu v guliach vtĺkame päsťou do formy piesku (pozor na klenbu dvierok, môže sa Vám rozpadnúť). Jedna guľa hliny sa vtĺka do druhej a to tak, že samotné hlinené gule nie sú na oko viditeľné. Chce to trošku manuálnej zrušnosti a hrubej sily. Odporúčam použiť hrubšie rukavice, po pár hodinách búchania Vám začne opúchať ruka. Po uložení poslednej hlinenej gule do prvej vrstvy hlinenej pece o hrúbke približne 8 - 12 cm, pokračujeme už s hmotou tehliarskeho ílu s drobnejším steblom slamy cca 15 - 20 cm dlhým.

    Hmota môže byť už o niečo redšia a to preto, že pojme vďaka slame viac vody. Slamu je dobré pred použitím namočiť vo vedre s vodou, slama zmäkne a lepšie sa spracováva. Kremičitého piesku ako ostriva použijeme rovnaké množstvo ako v prvej vrstve tj. 40% celkovej hmotnosťou hliny + slamu. Prečo používame slamu? Slama funguje ako spojivo a izolant (taký domáci železobetón), pec sa Vám nebude mať tendenciu trhať a tvoriť praskliny. Množstvo použitej slamy sú dve vrecia s objemom 50 l, skrátenej na 15 - 20 cm kusy, na 320 kg tehliarskeho ílu + 40% kremičitého piesku + voda.

    Zmes sa opäť snažíme prebiť do prvej vrstvy hliny z kachliarskeho ílu, kremičitého piesku a vody. Vrstva by mala byť v šírke ako predchádzajúce cca 10 - 12 cm.

    Poslední vrstva hliněné pece

    Posledná vrstva je najnáročnejšia a to nielen vzhľadom k rozbitým kĺbom ruky, ale obsahuje najväčšie množstvo slamy, už neskrátenej. Pomer kremičitého piesku 40% a tehliarskeho ílu 60% zostáva rovnaký, len zmes ílu a kremičitého piesku vytvoríme v riedku kašu, do ktorej sypeme celé steblá slamy a miešame kým nie sú steblá úplne obalené. Potom po kusoch nanášame v poslednej vrstve, hutníme a uhladzujeme rukami - cca ďalších 10 cm zmesi.

    Zmes ílu, piesku, vody a slamy je najlepšie vymiešať na zakrývacej plachte a to bosou nohou. V prípade použitia rúk by ste po pár hodinách zrejme zomreli v kŕčoch :)

    Vrstvy hlinenej hmoty by sme mali nanášať buď v jeden deň, alebo hneď na druhý a to vzhľadom k rýchlemu vysychaniu. Je nutné mať hlinenú pec zakrytú proti slnečným lúčom, ktoré by spôsobili rýchle odparovanie vody a hrozilo by tak popraskanie až znehodnotenie celého snaženia.

    Takto zhotovenú domácu pec necháme schnúť aspoň 2 mesiace, v letnom období. Už po 14 dňoch je možné opatrne odoberať pieskovú formu z útrob pece a nechať vetrať a vysychať.

    Prvé nahrievanie vykonávame pozvoľna, postačí pár kúskov polienok, necháme zľahka prehriať a odstránime tým posledné zvyšky vlhkosti. Ďalší deň opakujeme s väčším množstvom dreva. A takto opakujeme aspoň týždeň. Po 4 - 5 hodinách ohrevu s vrstvou 30 cm zmesi ílu, piesku a slamy pocítime teplo aj v plášti. V tejto chvíli je pec pripravená na pečenie.

    Doporučenie na pečenie:

    Domácí pizza z hliněné pece

    Domáce pizza - Absolútne najlepšia domáca pizza, ktorú ste kedy mohli okúsiť - silné tvrdenie, ale je takto pripravená pizza v riadne rozkúrenej peci je lepšia ako v pizzerií s pecou. Zásadný rozdiel je v teplote. Komerčné použitie pecí používa teploty nižšie, než ak sú vhodné na prípravu pravej "talianskej" pizze. Pizzu musíte mať pripravenú od 60 do 90 sekúnd!

    Domáci chleba - bol to vlastne dôvod prečo pec postaviť. Bohužiaľ sám známy už z rozprávania, prababičky, kedy jej mamička mala vo svetlici domáci pec na chlieb. Raz týždenne sa v starých korytách pripravilo cesto, rozohriala pec a pieklo sa. Čo hlava rodiny to 3 kg kváskový bochník na týždeň. Obnoviť tradíciu pečenia o pol storočia dlhšie v domácej peci je niečo úžasné a kultové, obzvlášť, keď si podmaníte čaro pečenia chleba, naozajstného chleba, ktorý chutí!

    Prajeme Vám veľa úspechov, ak sa aj pustíte do stavby svojej hlinenej pece :-)

    Čti více

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek