Grilovanie bravčového mäsa

  • Ako grilovať bravčové mäso

    Niekoľko základných informácií pred tým ako začnete s grilovaním bravčového mäsa

    Chudé kúsky bravčového je najlepšie najprv marinovať a v priebehu grilovania ich potierať, aby si mäso udržalo svoju šťavnatosť. Bravčové mäso by sa malo naložiť deň vopred do vhodnej marinády. Vďaka nej mäso získa nielen chuť, ale tiež sa skráti doba tepelnej úpravy. Dôležité je tiež správne načasovanie, aspoň pol hodiny pred grilovaním vyberte bravčové mäso z chladničky. Nie je dobré ho dávať na rozpálený gril studené z toho dôvodu, že tým spôsobíte ochladenie grilu a tak spomalíte proces tepelnej úpravy, vytečie všetka šťava a mäso nebude šťavnaté.


    V prípade, že ste zabudli bravčové mäso naložiť do marinády môžete použiť metódu "masírovanie mäsa" - pri marinovaní mäso v marináde leží, zatiaľ čo pri masírovaní sa mäso hnieti a premiešava spoločne s marinádou, až ju mäso pohltí.


    Na 1 kg mäsa postačí 2 dcl marinády. Mäso nikdy v žiadnom prípade nenaklepávajte.


    Nezabudnite na dôležité pravidlo: mäso pri marinovani nesoliť! Pri dlhšiom marinovani (viac ako hodinu) nám šťava z mäsa vytečie. Solíme ho vždy pred vlastnou tepelnou úpravou.

    Ako vytvoríte na bravčovom mäse glazúru?

    Glazúru vytvoríte zmiešaním worcesterovej omáčky a paradajkovým pretlakom a potieraním mäsa v priebehu grilovania.

    Ako mäso otáčať?


    Mäso by sa malo otáčať pokiaľ možno raz, aby bolo na oboch stranách rovnako prepečené. Do mäsa nikdy nepichame, inak nám vytečie šťava! Grilované mäso sa musí najprv z prudka opiecť, aby sa zatiahlo a udržalo si v sebe šťavu. Na každých 0,5 cm počítajte 2 minúty grilovanie z každej strany.

    Aké sú grilovacie časy pre bravčové mäso?


    Bravčové mäso - rebierka, panenka, pliecko, krkovička:

    • 2 cm hrúbka mäsa: 10 - 15 minút priameho grilovania

    • 3 cm hrúbka mäsa: 8 minút priame grilovanie, potom 6 - 10 minút nepriame grilovanie

    • marinované kotlety, hrúbka 2 cm na plátok: 10- 12 minút priameho grilovania

    • bravčová "sviečková" do 0,5 kg: 25 - 30 minút nepriame grilovanie

    Kedy je mäso hotové?


    V prípade, že si zaobstaráte vpichovací teplomer, zistíte to hravo.

    • 50 ° C vo vnútri mäsa = krvavý steak

    • 60 ° C vo vnútri mäsa = ružovkastý steak

    • 70 ° C vo vnúrty mäsa = dokonale prepečený

    Ako pracovať s bravčovým mäsom v skratke:

    • Bravčové mäso marinujeme, najlepšie deň vopred

    • Bravčové mäso solíme až pred vlastnou tepelnou úpravou

    • Bravčové mäso nenaklepáváme

    • Mäso vytiahneme z chladničky aspoň pol hodiny pred grilovaním

    • Do bravčového mäsa nikdy nevpichujeme

    • Bravčové mäso grilujeme najprv z prudka, aby sa zatiahlo, potom na miernejšom plameni

    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštiplavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!


     

    Novinka! Sušené najštiplavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor iba v e-shope chilli-shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Čti více
  • Marináda na bravčové mäso s Bhut Jolokia korením

    Mäso opláchneme, nakrájame na 1-1,5 cm hrubé plátky, potrieme olejom, posypeme Bhut Jolokia korením, nakoniec na plátok mäsa pridáme Salsa omáčku. Všetko dôkladne v mise premiešame a necháme v chladničke do druhého dňa marinovať. Druhý deň minimálne pol hodiny pred grilovaním mäso vyberieme z chladničky. Rozpálime gril, lávový kameň a pod. Pred grilovaním nezabudneme mäso osoliť. Grilujeme podľa vyššie uvedených grilovacích časov.

    Chilli-shop.sk prajú dobrú chuť.

     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Tayloriba v e-shope Chilli-shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky


    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodí českej chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj na Slovensku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Grilované bravčové rebierka na grile Weber

    Grilované pikantné bravčové rebierka na grile Weber, sú rozhodne tým najlepším a najjednoduchším jedlom pre letné posedenie s priateľmi.

    Bravčové rebierka opláchneme studenou vodou. Odkrojíme prebytočný tuk a pokúsime sa odstrániť blanu, ktorá je pri kosti. Niektorí fajnšmekri ponechávajú na rebierkach kus mäsa alebo bôčika. Niektorí majú radi len samotné rebierka s mäsom v medzirebier. V našom prípade pripravujeme vždy rebierka s kusom mäsa (bôčika). Prevažnú časť tučnejšieho mäsa odkrojíme a nasolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom, pokvapkáme zľahka olejom a necháme do druhého dňa v chladničke marinovať. Takto pripravené rebierka druhý deň grilujeme pri nepriamom grilovaní aspoň 1,5 - 2 hodiny (podľa veľkosti bravčových rebierok). Nepriameho grilovania docielime tak, že zapneme iba dva postranné horáky a uprostred ho necháme vypnutý. Intenzitu horákov necháme na polovičný výkon a rebierka umiestnime nad vypnutý horák. Grilujeme pri zaklopenému víku, aby grilovanie prebiehalo rovnomerne.

    20 - 30 minút pred koncom tepelnej úpravy nesmieme zabudnúť na finálnu bodku celého grilovanie. Bravčová rebierka z oboch strán minimálne 2x potrieme omáčkou Moruga mučíto.

    Bravčové rebierka pred samotnou konzumáciou necháme 5 minút odpočinúť, aby sa šťavy uvoľnili do celého kusu mäsa. Krájame uprostred v medzirebier a podávame s riadne vychladeným pivom!

    Chilli-shop.sk Vám prajú viac ostrejších zážitkov!



    Zháňate inšpiráciu pred nadchádzajúcou grilovaciou sezónou? Nechajte si poradiť kvalitný gril na drevené uhlie, ktorý Vás určite nesklame. Odporúčame grily Weber od wgrills.cz


    Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korenie z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštiplavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!


    Novinka! Sušené najštiplavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor iba v e-shope Chilli-shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Čti více
  • Grilované bravčové karé na grile Weber

    • Zbavenúé tuku a umyté bravčové karé našpikujeme cesnakom, popr. môžeme aj plátočky slaniny, aby si zachovala príjemnú chuť a šťavnatosť. Potom pečienku nasolíme a okoreníme podľa vlastnej chuti. V našom prípade sme použili omáčku Jolokia mučíto spoločne s dvoma lyžicami rastlinného oleja, soli, cesnaku, čierneho mletého korenia a bylinkami rozmarínu, tymianu a oregana. V tejto marinovacej zmesi bravčovú pečienku "kúpeme" asi 1 - 2 hodiny pred samotným grilovaním.

    • V prípade, že vlastníme plynových Gril Weber, rozohrejeme mu dve tretiny plynových horákov a to na plný plyn. Pri dosiahnutí teploty 200 - 250 °C rošt grilu ešte raz očistíme a potrieme plátkom slaniny, aby sa nám mäso nepripekalo. Na takto rozpálenom rošte grilujeme (priame grilovanie) mäso po všetkých stranách po dobu 5 minút. Potom teplotu grilu stiahneme na polovicu výkonu a udržujeme teplotu do 150 °C a dopekáme 1 a 1/2 hodiny (nepriame grilovanie). Medzitým mäso nesmieme zabudnúť potierať už pripravenou marinádou a otáčať.

    • V prípade, že vlastníte vpichovací teplomer, teplota vnútri mäsa by mala dosiahnuť 60 - max 70 °C, kedy je mäso úplne upečené.

    • Takto grilovanú bravčovú pečienku necháme 5 minút odpočinúť, aby sa šťavy uvoľnili zo stredu mäsa. Krájame na tenké plátky a jeme s chuťou.

    • Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!

    •  

    • Zháňate inšpiráciu pred nadchádzajúcou grilovaciou sezónou? Nechajte si poradiť kvalitný plynový gril, ktorý Vás určite nesklame. Odporúčame grily Weber od wgrills.cz

    • Pozor! Sušené najštiplavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Tayloriba v e-shope chilli-shop.sk!

    • Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    • Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodí českej chilli omáčky mučíto!

    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj na Slovensku možno vypestovať pravú beštiu ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Bravčové Fajitas na grile Weber

    Tepelné upravené bravčové mäso nakrájame na tenké rezance. Červenú papriku, cibuľu, jalapeňo papričky grilujeme po dobu 2 minút (priame grilovanie) z každej strany. Vložíme do obrúska či utierky, aby išla ľahko olúpať tvrdá šupka. Po vychladnutí krájame na kocky spolu s grilovanými Jalapeno papričkami a grilovanou cibuľou. Takúto teplú zmes uložíme na predhriatu tortilu spoločne s bravčovými rezančekmi.

    Navrch pridáme podľa chuti paradajkovú omáčku Salsa + kyslú smotanu. Pre vyššiu intenzitu štípania odporúčame zakvapkať bravčové fajitas omáčkou Moruga mučíto.

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!


    Máme veľmi dobré skúsenosti s grily Weber od wgrills.cz. Nechajte si poradiť kvalitný plynový gril Weber!  

     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor iba v e-shope Chilli-Schop.sk!


    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodia české chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj v Česku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Bravčový špíz so zeleninou na grile Weber

    Umyté bravčové mäso nakrájame na 5 centimetrové kocky, cuketu na kolieska, cibuľu a papriku na širšie prúžky. Mäso osolíme, okoreníme a pridáme dve polievkové lyžice omáčky Habanero mučíto, premiešame. Vezmeme grilovacie ihly a striedavo napichujeme mäso, zeleninu.

    Takto pripravené bravčové-zeleninové špízy grilujeme na strednom plameni pri teplote 150 ° C a to na priame grilovanie po dobu 20 - 30 minút.

    Ako prílohu odporúčame grilované zemiaky.

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!

     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor iba v e-shope Chilli-Shop.sk!


    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodia české chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj v Česku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Grilované bravčové rebierka na grile

     

    Oplachnuté bravčové rebierka z oboch strán osolíme a okoreníme. Rebrá potrieme 2 - 3 strúčikmi cesnaku. Rozpálime gril na stredny plameň na krajných horákoch a stred necháme vypnutý. Bravčové rebierka sa musia grilovať pomalšie a teda zvolíme cestu nepriameho grilovania. Ideálna teplota je okolo 100 - 150 ° C a doba grilovania rebierok záleží na veľkosti, v našom prípade sme grilovali po dobu 2 hodín.

     

    Pri grilovaní je dôležité bravčové rebierka obracať a potierať marinádou, ktorú si pripravíte z Vašich obľúbených surovín. Naše odporúčanie je omáčka Jolokia alebo Moruga mučíto a trochu rastlinného oleja, kto má rád tak môže pridať aj pretlačený cesnak a vetvičku rozmarínu lekárskeho. Všetko dôkladne premiešame a pri obracaní potierame.  

     

    TIP na záver: Bravčové rebierka sú najlepšie samotné :). V prípade, že nemáte možnosť nepriameho grilovania, zabaľte bravčové rebierka do alobalu a 20 - 30 minút pred koncom grilovania alobal odstráňte.

     

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!


     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylorv e-shope Chilli-shop.sk!Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky


    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodia české chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj v Česku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Grilovaná bravčová kotleta na grile Weber

    Umytú bravčovú kotletu bez kosti krájame minimálne na 3 - 4 cm hrubé plátky, bezprostredne pred grilovaním kotlety osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom a pokvapkáme rastlinným olejom (mäso nepriľne k roštu grilu a nebude na okrajoch suchšie).

    Na grile Weber zapálime dva horáky a necháme 10 minút prikrytý poklop pre dosiahnutie požadovanej teploty 200 ° C. Pred samotným grilovaním rošt grilu očistíme oceľovou kefou a potrieme kúskom slaniny. Kotlety grilujeme po oboch stranách po dobu 7 - 10 minút. Aby sme dosiahli mriežky na mäse je dôležité mať na rošte dostatok priestoru. Rošt musí byť rozpálený a mäso pootáčame v polovičnom čase tzn. za 3,5 - 5 minút a to v uhle 45 °,a prekladáme na miesto na rošte, kde sme pred tým žiadne mäso nemali. Takto postupujeme aj pri otočení mäsa.

    Kedy spoznáme, že je kotleta ugrilovaná? Uprostred kotlety sa pri dotyku prst neprepadá, mäso je pevné a drží svoj tvar.

    Bravčová kotleta sa hodí s opečenou cibuľou, paprikou a grilovanými zemiakmi.

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobru chuť!


    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylorv e-shope Chilli-Shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné sa výborne hodia české chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj v Česku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Grilovaná bravčová krkovička na grile Weber

    Bravčovú krkovičku nakupujte radšej v celku, alebo poproste svojho mäsiara o plátky široké najmenej 3 cm (pri prerastenejšiej časti mäsa nebude hroziť takému presušeniu ako u menších plátkov). Plátky krkovičky okoreníme čerstvým mletým korením a osolíme z oboch strán. Marinádu pripravíme z čerstvo namletého čierneho korenia, soli, pretlačeného cesnaku, lyžičkou oleja a polievkovou lyžicou omáčky Moruga mučíto (vhodné sú bylinky ako napr. rozmarín, tymián, estragón). Marinádu premiešame a mäso v nej vykúpeme, takto naložené mäso necháme cez noc v chladničke.

    Pred samotným grilovaním krkovičky ju môžeme vybrať z chladničky, aby nebola tak studená. Jediný rozdiel, ktorý medzi mäsom podchladeným (4-6 °C) z chladničky a mäsom vytiahnutým dve hodiny pred grilovaním, je v čase tepelnej úpravy. Mäso vytiahnuté neskôr z chladničky budete grilovať o niečo dlhšie.

    Gril Weber rozpálime na 200-250 °C. Rošt grilu ešte raz očistíme kefou a potrieme kusom slaniny. Marinované plátky bravčovej krkovičky vkladáme na rošt grilu rozpáleného horáka, grilujeme teda priamym grilovaním 10 - 12 minút z každej strany. Pri grilovaní nezabudnite na potieranie zvyšnou marinádou.

    Ak by sa nám zdala trochu tuhšia, môžeme dogrilovať na nepriamom grilovaní ďalších 5 minút (mimo horáky s uzavretým poklopom).

    Bravčovú krkovičku po ugrilovaní necháme ešte nejakú minútku odpočinúť na vopred vyhriatom tanieri. K bravčovej Krkovičke sa hodia grilované zemiaky s bylinkami alebo grilovaná zelenina.

    Štipľavosť tohto pokrmu je závislá na množstve použitej omáčky Moruga mučíto a tiež na dobe, kedy ste mäso omáčkou naposledy potierali. (kapsaicín - hlavná štilavá zložka sa vysokými teplotami odparuje a tak váš pokrm pri grilovaní stráca na štipľavosti).

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!

     

    Pozor! Sušené najštipľavejšie chilli papričky Trinidad Scorpion Butch Taylor v e-shope Chilli-Shop.sk!

    Trinidad Scorpion Butch Taylor sušené papričky

    Pre doostrenie gulášov, šalátov, marinád alebo k namáčaniu chipsov, tortila chipsov alebo len tak samotné, sa výborne hodí české chilli omáčky mučíto!


    Máte predstavu čo dokáže najštipľavejšia paprička, keď je čerstvo odtrhnutá? Aj v Česku možno vypestovať pravé beštie ... Neveríte? Tak sa presvedčte sami :-)

    Čti více
  • Grilovaná bravčová krkovička na grile

    Bravčovú krkovičku nakupujte radšej v celku, alebo poproste svojho mäsiara o plátky široké najmenej 3 cm (pri prerastenejšiej časti mäsa nebude hroziť presušeniu ako u plátkov menších). Plátky krkovičky v tomto recepte nekoreníme a ani nesolíme a to z dôvodov niekoľkých možných tepelných úprav. Prvá je marinovaná bravčová krkovička na grile a druhá je bez marinády. Soľ, čerstvé mleté čierne korenie a marináda sa pridáva v čase, keď je mäso na rošte. Tretí spôsob je solenie mäsa bezprostredne pred konzumáciou, tesne po grilovani. Vyskúšajte všetky možné spôsoby a budete sa sami diviť, ako je možné, že každý kúsok mäsa je originál.

    Tento recept je druhým možným spôsobom, kedy mäso osolíme, okoreníme čerstvým mletým korením a potierame marinádou až v dobe samotného grilovania.

    Gril rozpálime na 200-250 °C. Rošt grilu očistíme kefou a potrieme slaninou. Plátky bravčovej krkovičky vkladáme na rošt rozpáleného grilu, grilujeme teda na priame grilovanie 10 - 12 minút z každej strany.

    Ak by sa nám krkovička zdala ľahko tuhšia, môžeme dogrilovať na nepriame grilovanie ďalších 5 minút (mimo horáky, s uzavretým poklopom - 150 - 200 °C).

    Bravčovú krkovičku po grilovaní necháme ešte nejakú minútku odpočinúť na vopred vyhriatom tanieri. K bravčovej Krkovičke sa hodia grilované zemiaky s bylinkami alebo grilovaná zelenina.

    Štipľavosť tohto pokrmu je závislá na množstve použitej omáčky Moruga mučíto a tiež na dobe, kedy ste omáčkou mäso naposledy potierali. (kapsaicín - hlavná štipľavá zložka sa vysokými teplotami odparuje a tak váš pokrm pri grilovaní stráca na štipľavosti).

    Chilli-shop.sk Vám prajú dobrú chuť!

    Čti více
  • Domáce bravčové klobásy na grile Weber

    Bravčové mäso nakrájame na menšie kocky, posolíme a necháme minimálne 24 hodín v chladničke pri teplote 5 - 7 °C. Druhý deň mäso pomelieme na jemno. Pridáme korenie spoločne s troškou vody a dôkladne premiešame. Ak ste si zamilovali omáčku Moruga mučíto nesmiete zabudnúť pridať min. 1 čajovú lyžičku do zmesi mäsa a korenia. Klobásam dodá exkluzívnu chuť paprička Trinidad Scorpion Moruga. Kto neverí nech vyskúša!

    Mäso na klobásy vtláčame do vopred vymytých črievok. Konce vždy 2 - 3x prekrútime, aby sa nám pri grilovaní nerozbalili.

    Pre tepelnú úpravu: Plynový gril Weber rozpálime na stredny plameň 150 - 180 °C a grilujeme na priame grilovanie po dobu 15 - 20 minút.

    Podávame s chuťou, ktorú Vám praje Chilli-Shop.sk!


    Čti více
  • Grilované bravčové rebrá

    Bravčové rebrá odblaníme. Okoreníme soľou, korením, cesnakom. Pre zvýšenie intenzity chuti môžeme pripraviť z cesnaku, chilli omáčky, korenia asoli napichovaciu zmes, ktorú zapravíme do mäsa.

    Bravčové rebrá zabalíme do alobalu a grilujeme na priamom grilovaní po dobu 1 hodiny pri teplote 180 °C. Po 1 hodine rebierka vyberieme z alobalu a vložíme späť na rozpálený rošt, kde rebrá dogrilujeme po dobu ďalšej 1 hodiny. Nezabudneme potierať obľubenou chilli omáčkou, aby boli pikantnej chuti.

    Grilované bravčové rebierka podávame s čerstvo strúhaným chrenom, horčicou, chilli omáčkou a riadne vychladeným pivom.

    Chilli-Shop.sk Vám praje dobrú chuť!


    Čti více

Chilli novinky
z Facebooku

Novinky na e-mail

Prihlaste sa pre odber noviniek