Ako na grilovanie hydinového (kuracieho) mäsa?
Kuracie mäso je rýchlo prepečené a málo tučné, to majte na pamäti, pretože pri nesprávnej tepelnej úprave ho vysušíte a tým pádom znehodnotíte. Na grilovanie sa hodia ako prsné, tak stehenné rezne. Prsné sú o poznanie suchšie, keď však prsnému kuraciemu mäsu ponecháte kožu stratí oveľa menej šťavy. Stehenné rezne sú oveľa tučnejšie, prerastenejšie a tým aj šťavnatejšie, pre grilovanie sú považované za najvhodnejšie.
Na grilovanie vyberajte kuracie mäso čerstvé. Mäso nikdy nenaklepavajte. Do grilovaného mäsa nikdy nevpichujte. Mäso, ktoré marinujete dlhšie ako 12 hodín nesoľte, soľ mäso dehydruje a všetka šťava z neho vytečie. Kuracie mäso grilujeme najprv z prudka aby sa nám zatiahlo potom uberieme na teplote ..
Marinovanie mäsa:
Existujú dva spôsoby na marinovanie kuracieho mäsa:
-
Mäso nemarinujte pred tepelnou úpravou, nesoľte ani nekoreňte. Byliny a koreniace prísady sa na grile spália a soľ mäsu nabúra vlákna a tým z neho vytečie šťava na gril. Koreniace prísady, soľ a bylinky pridávajte až po tepelnej úprave. Môžete tiež použiť rôzne druhy omáčiek a kúsky mäsa doň namáčať.
-
Mäso pred tepelnou úpravou marinujeme aby bolo krehkejšie, čím sa skráti doba tepelnej úpravy, a bude mať aj lepšiu chuť. Mäso nakladajte do marinády najlepšie deň vopred. V prípade, že ste zabudli mäso naložiť do marinády, môžete ho masírovať. Plátky mäsa sa miesia tak dlho až sa tekutina vstrebe. Na 1 kg mäsa sa používa 200 ml marinády.
Aké sú grilovacie časy pre hydinové mäso?
-
celé kurča do hmotnosti 2kg 1 - 1 a 1/2 hodiny nepriameho grilovania
-
kuracie prsné mäso 8 - 12 minút priameho grilovania
-
kuracie krídielka, prsné 30 minút nepriameho grilovania
-
kuracie špízy 6 - 8 minút priameho grilovania
-
Morčacie mäso, morka do 5 kg 1 a? - 2 a 1/2 hodiny nepriameho grilovania
-
Morčaciemäso, morka do 6 kg 2 a? - 3 hodiny nepriameho grilovania
-
Morčacie mäso, morka do 8 kg 2 a? - 3 a 3/4 hodiny nepriameho grilovania
-
morčacie rezne hrubé 1,5 cm 6 - 8 minút priameho grilovania
-
kačacie mäso do 3 kg 1 a 1/2 - 2 hodiny nepriameho grilovania
-
hus do 3 kg 1 a 1/2 - 2 hodiny nepriameho grilovania
Keď je kuracie mäso hotové, nechajte ho pár minút oddýchnuť, šťava koncentrovaná v strede mäsa sa vstreba do celého kusu a bude tak chutnejšie. V prípade, že sa budete ponáhľať Vám šťava z mäsa vytečie von.
Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštipľavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!