Ako papričky štípu?
Podľa množiacich sa otázok ohľadom štipľavosti chilli papričiek sme usúdili, že by bolo vhodné vniesť do tejto problematiky nie trochu, ale veľa svetla.
Štipľavosť je pestovateľmi a konzumentami papričiek vnímaná ako jedna z najdôležitejších vlastností alebo veličín, je tým, čo často rozhoduje o jej pestovaní. Možno to prirovnať výkonu motora pri aute, rýchlosti počítača atp. Často počúvame od pestovateľov, že majú v skleníku "tú megovú alebo dvojmegovú papričku ..."
Aj náš e-shop s hodnotami štipľavosti pracuje, umožňuje podľa hodnôt štipľavosti jednoducho filtrovať konkrétnu odrodu. Je však veľmi dôležité vedieť ako sa k týmto hodnotám štipľavosti došlo a ako s nimi pracovať. Konkrétne u najštipľavejších papričiek sú hodnoty - jednotky štipľavosti - SHU podložené analýzou v akeditovaných laboratóriách, ktoré k danému testu vydajú certifikát. Často sa testy vykonávajú súbežne v dvoch laboratóriách, aby sa eliminovala chyba merania. K týmto meraniam sa používa vzorka 25g sušených papričiek. Takto sú testované aj papričky, ktoré prešli do Guinnessovej knihy rekordov (Bhut Jolokia, Naga Viper, Infinity, Trinidad Scorpion Butch Taylor) a dá sa im teda prakticky bez výhrad veriť, teda veriť výstupom z týchto testov. Problém nastáva v tom, že nikto okrem pestovateľov nevie ako dané papričky vypestoval, v akom prostredí a za akých konkrétnych podmienok. Z tohto dôvodu, čo si prakticky uvedomuje len minimum pestovateľov, sa bežný pestovateľ k hodnotám štipľavosti uvádzaných pri najštipľavejších papričkách nemusí nikdy dostať.
Ak teda pestujete napr. Odrodu Carolina Reaper, ktorá má oficiálne hodnotu 1 569 300 SHU, môžete sa u vlastných výpestkov dostať na stovky tisíc jednotiek alebo tiež ďaleko viac. V prípade Trinidad Scorpion Moruga s hodnotou 2 009 231 SHU to môže byť podobné. Tabuľková hodnota iba udáva čo je možné. Je teda veľmi chybné si myslieť, že u papričiek je to podobne ako s obsahom alkoholu v alkoholickom nápoji. U liehoviny výške alkoholu stanovuje legislatíva, u papričiek je to dané genetickou výbavou a z ďaleko väčšej miery prostredím, ktoré zahŕňa denné a nočné teploty, intenzitu slnečného žiarenia, intenzitu zálievky a jej zloženie, príjem živín a ich pomer, obsah CO2 v ovzduší, vplyv chorôb a parazitov atď.
Tabuľku štipľavosti teda treba vnímať ako súpis orientačných hodnôt, ktoré niekto kedysi nejakým spôsobom nameral u papričiek pestovaných v nejakých podmienkach, ktoré môžu byť výrazne iné ako tie u ďalších pestovateľov.
Tento text vznikol aj ako reakcia na niekoľko otázok / pripomienok od našich zákazníkov, ktorí vypestovali odrodu s nejakou tabuľkovou štipľavosťou a výsledkom bola paprika sladká. Čo časť z nich pokladá za našu chybu, čo je samozrejme absurdné, ale pochopiteľné, niekto za to predsa môže a ostatné odrody čo daný pestovateľ má sú v poriadku :-) Nemáme také vedomosti, ktoré by nám hlbšie osvetlili prečo k tomu môže občas dôjsť , či na to má zásadný vplyv nejaká zložka prostredia (nedostatočnosť) alebo niečo iné.
Spôsob akým pestujeme chilli papričky na semienka je ten jediný možný a to v izolácii od ostatných odrôd. Čo si pod označením izolácie predstaviť? Každá z pestovaných odrôd paprík je pestovaná vo svojom skleníku, ktorý je vybavený sieťami proti hmyzu v strešných oknách a dverách. Len týmto pomerne krkolomným spôsobom možno zaručiť, že aj nová generácia danej odrody bude identická s tou predchádzajúcou. Týmto je tiež samozrejme ošetrené to, aby nedošlo k ovplyvneniu vlastností u danej odrody a tým sa myslí aj štipľavosť. Ak teda niekto z takto vyprodukovaných semien vypestuje napr. najštipľavejšie papričky, nie je v našej moci to akokoľvek ovplyvniť.
K pestovaniu papričiek pristupujeme veľmi zodpovedne, pretože vieme, že v tomto smere sú na trhu papričiek veľmi výrazné nedostatky. Predajcovia semien sa neštítia zámeny odrôd alebo predaja semien, z ktorých môže vyrásť akákoľvek odroda. To isté platí aj o výrobcoch sadeníc papričiek, čoraz častejšie si nám zákazníci sťažujú, že sadenice zakúpené napr. v hobby marketoch sú iné než ktoré predajca deklaroval, to však zistíte až po odkvitnutí a vývoji prvých papričiek.
Naše pestovanie prešlo určitým vývojom a vieme, že v minulosti nebolo vždy ideálne, ale prinieslo nám to bezpočet skúseností a možnosť sa zlepšovať. V roku 2014 sme investovali do 15-tich nových skleníkov a tento rok sa ich počet zvýšil o ďalších 10. Investície do kvality nás odlišuje už teraz a tento trend bude stále rástať, pretože zákazník začne viac premýšľať o tom, či sa mu oplatí kúpa semienok za niekoľko korún a čakať čo z nich vyrastie a alebo zaplatiť primeranú cenu a mať istotu, že bude pestovať tú konkrétnu odrodu čo zamýšľal. A ako ste na tom Vy? ;-)
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €