Ako sa pripravuje nové osivo
Základným predpokladom pre kvalitné osivo je spracovávanie iba zrelých a zdravých plodov paprík, ktoré obsahujú vysoké percento vyspelých semien, ktoré budú schopné pri zajistení vhodných podmienok vyklíčiť aj po niekoľkých rokoch. Nemenej dôležité je tiež pozvolné sušenie semien, které si v sebe uchovavajú dostatočné množstvo vlhkosti v živom pletive a zárodku a je nutné pre vydarené naštartovanie procesov, ktoré vedú k bujneniu klíčku a rastu vitálnej rastliny.
Nie sme zástanci využívania sušičiek a následného získavania semien drtením sušených plodov. Dehydrované semená majú jednak zníženú klíčivosť a tiež je potreba týmto semenám venovať niekoľkonásobne vyššie úsilie pre zaistenie stabilného prostredia akýmy sú teplota okolo 25 °C, optimálna vlhkosť a prísun kyslíka . U veľmi náročných druhov Capsicum Chinense to môže byť aj 4-5 týždňov, čo začínajúci pestovateľ nie je mnohokedy schopný zaistiť a tak často dochádza k tomu, že osivo po niekoľkýcg týždňoch prehlásia za špatné.
Na zázname je zachytený tohtoročný prvý zber
Nami dodávané osivo je po dokončení procesu schnutia ďalej kontrolovaná prítomnosť zárodku, sú vylúčene narušené alebo škvrnité semená. Potom následuje uskladnenie semien v stabilnom prostredí. Príprava nášho osiva je náročná na veľké množstvo ručnej práce, ale práve vďaka tomu Vám dokážeme ponúknuť čisté osivo, ktoré má vysokú klíčivosť. Čo iného pestovateľ od osiva očakáva?
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €