Názvoslovie chilli paprík
Adobo Sauce – mexická tomatová omáčka s chipotles
Aji – juhoamerický termín pre chilli
Anaheim – kultivar novej mexické papriky
Ancho – sušené papričky Poblano
Campanulate (zvonkovité) – papriky v tvare zvonca
Capsaicin (kapsaicin) – jeden z alkaloidov, ktorý obsahujú chilli papričky a spôsobuje štipľavosť pri kontakte so sliznicou
Capsaicinoids (kapsaicinoidy) – skupina alkaloidov, ktoré činia chilli papričky štipľavé
Capsicum (paprika) – méno rodu chilli papriky
Cultivar (kultivar)– odroda, či druh pestovanej papriky
Feferónky, feferóny - zdomácnený názov pre papričky guľatého typu, majú byť štipľavé
HPLC – vysokoúčinná kvapalinová chromatografia ku stanoveniu množstva kapsaicínu v sušine
Hybrid – potomkovia dvoch geneticky odlišných rastlín
Chile Pasado – sušené zelené chilli papričky, ktoré sú určené na ďalšiu tepelnú úpravu
Chile piquin – divoko rostúca odroda papričky, ktorá má obvykle guľatý tvar
Chile Wilt – Phytophthora hubová nákaza, ktorá spôsobuje vadnutie papričky, alebo tiež huba Verticillium
Chili – kulinársky pokrm, ktorý se skládá z chilli papričiek, fazulí, paradajok a mletého hoväzieho mäsa
Chiltepin – divoká odroda papričky Piquin.
Chipotle – udené červené Jalapeno papričky
Jalapeno – nejznámnejšia mexická paprička na svete, z ktorej se vyrába pokrm Jalapeno Poppers
Jalapeno Poppers – mexický pokrm nakladaných Jalapeno papričiek syrom
Kompost – zmes skládajúca sa z rozloženého organického materiálu
Mole – pikantná omáčka z chilli papričiek a nesladená čokoláda
Mulato – podobná papričke Ancho, ale v botanickej zrelosti je hnedej farby
NPK – skratka pre hnojivo kombinujúce dusík, draslík, fosfor
Odroda – delenie druhov, ktoré sa skladá z prirodzene rastúcich alebo selektívnych odrôd paprík
Paprika – Akejkoľvek štipľavosti,farby, tvaru, ktorá se používa ako korenie
Pasilla [PAH-SEE-Jo] – dlhá sušená paprička nazvaná Chilaca Negro.
Pimento – odroda červenej papričky v tvare zvonca. alebo tiež známe ako Nové korenie
Poblano – najviac rozšírená v USA, zelená Ancho alebo Mulato (čerstvé)
Rellenos – kulinárská mexická špecialita plnených Rocoto papričiek zmesou.
Scoville Heat Unit (SHU) – miera udávajúca štipľavoť chilli papričiek
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €