Ovplyvňovanie štipľavosti pestovaním
Rovnako tak, ako sám pestovateľ môže do značnej miery ovplyvniť klíčivosť semien paprík, ovplyvňuje tiež výsledok, kvalitu i chuť jednotlivých plodov odrôd chilli paprík. Môže dosahovať mrzkej štipľavosti, avšak výbornej chuti a alebo naopak vysokej štipľavosti na úkor jedinečných vlastností vybraných odrôd. Pamätajte, že žiadna zdieľaná skúsenosť ako s klíčením semien tak výslednú chuťou vašich paprík nenahradí tú vašu vlastnú. Všetko je dané nezameniteľným prostredím v ktorom pestujete, mierou úsilia, ktoré do pestovania vkladáte a schopnosťou implementovať predošlé skúsenosti k novým technikám pestovania.
Hoci moderné pestovateľstvá, takmer akýchkoľvek plodín pre svoju špecifickosť, ženie schopnosti pestovania rastlín takmer k zenovým zručnostiam pestovať bonsaje, vždy je nutné pomenovať si cieľ pestovania a nezabudnúť rešpektovať vlastné možnosti.
Dôrazne upozorňujeme, že väčšina ponúkaných odrôd v našom e-shope dosahuje pri priemernej starostlivosti vysokej štipľavosti a nie je nutné si pre začiatočnícke zručnosti ihneď objednávať odrody so schopnosťou dosiahnuť vysokej štipľavosti aj tej najvyššej štipľavosti. Naopak, akákoľvek odroda chilli paprík môže poskytnúť výnimočný výsledok i potešenie. V tomto ohľade nás milo prekvapili Zimbabwe Bird, alebo Sqash Jamaican Yellow. Ultraštipľavé odrody bývajú v rastovom ohľade mnohokrát prešľachtenia a sú často náchylné na choroby, či zvýšenej pestovateľské zručnosti pri najdlhšom možnom časovom horizonte pestovateľské činnosti.
Ako u každého remeslá platí, že základná výhoda je zároveň nevýhodou. Toto dokonca platí aj v prípade štipľavosti odrôd chilli papričiek, kedy ste ochotní zaplatiť za kvalitu osiva zaručujúce istí štipľavý potenciál. Mnoho prikladaného hnojivá neznamená, že je rastlina z roztoku vody schopná prijať dostatok živín. Môže nám okrídlené "Čím hlúpejší sedliak, tým väčšie zemiaky" napovedať čomu sa zlý sedliak venuje. Absorpciu výživných látok koreňového systému rastlín podporujte do takého množstva, aby základné zložky obyčajnej pôdy boli pre rastlinu stráviteľné. Čo by malo fungovať je zvyčajne v rovnováhe. Na každú bunku listu počítajte s bunkou koreňa. Nedovoľte pritom rastline vkladať viac energie do koreňov než do plodov. Taktiež v čase kvetov musí rastlina pochopiť, ktoré jej deti sa ujali a mala by sa im venovať. Pochopte kam si ide rastlina pre minerály a kam pre energiu a využite nové technologické možnosti. Vtedy najviac rastlina podporuje rast plodov, kam ukladá svoje budúce nádeje.
Sčítanie všetkých vhodných podmienok pre štipľavosť rozhodne neznamená zaručenie výsledku. Tvrdenie o nemožnosti vypestovať u nás v SR najštipľavejšiu papriku na svete sú na druhú stranu klamstvá. Mrzí nás toto tvrdenie, pretože nie je pravdou, že najštipľavejšie papričky možno vypestovať iba v Mexiku alebo Indii. V týchto krajinách sa chilli papričky pestujú ako ktorákoľvek iná zelenina bez špeciálnej starostlivosti, ktorá by zabezpečila vysoký obsah kapsaicínu, ktorého výška sa bežne nesleduje. Pre marketingové účely je postačujúce, že tá ktorá odroda kedysi získala titul najštipľavejšej papričky.
Vlastným počínaním nevidíte na paprike iné výsledky, ako tie svoje. Napriek tomu dúfame, že tieto skôr všeobecné vodidlá upozornili na potrebný rešpekt ku každej činnosti zlepšujúcej výslednú štipľavosť aj chuť chili papričiek.
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €