Trinidad Moruga Scorpion
Diabolská chilli paprička ohromila svet, štípe aj cez latexové rukavice a môže zabiť
Vedci z Čile potešili všetkých milovníkov štipľavých jedál na svete. Tí majú totiž novú kráľovnú medzi štipľavými papričkami. Nie je však pre každého. Niektoré kusy chilli papričky Trinidad Moruga Scorpion sú totiž až o tretinu štipľavejšie, ako doterajšia rekordmanka Trinidad Scorpion Butch T, ktorá minulý rok vystriedala prízračnú Bhut Jolokiu. Ale pozor! O zdraví ide tentokrát i tým skúsenejším.
Sú také druhy chilli, ktoré u konzumentov vyvolávajú drobné zapotenie alebo aj rozkašlanie. Potom sú ale také druhy, u ktorých sa človek rozplače či dokonca opuchne a jeho telo začnú sužovať nesmierne bolestivé kŕče. A presne k týmto druhom sa radí paprička Trinidad Moruga Scorpion, ktorá je štipľavejšia než veľká väčšina všetkých korenených obranných sprejov.
Paprička o veľkosti golfovej loptičky svoju štipľavosťou porazila velikánov na poli chilli. Jej plody mali 1,2 milióna až 2 milióny jednotiek na Scovilleho stupnicu, ktorá hodnotí štipľavosť. Kým nižšia hranica by rekord neprebíjala, tá vyššia bohato. Rekord doteraz držala paprička Trinidad Scorpion Butch T, u ktorej bolo namerané 1 463 700 jednotiek SHU. "Uhryznete si a nezdá sa to tak hrozné. Lenže potom to začne. Štipľavosť sa zvyšuje, zvyšuje a zvyšuje. Je to celkom brutálne," uviedol expert na chilli papričky Paul Bosland, ktorý dodal, že na výsledné hodnotenie štipľavosti si bude musieť omáčka ešte počkať. Producenti štipľavých omáčok na vedcov tlačia, aby vyhodnotili priemernú štipľavosť pre jednotlivé druhy v snahe, aby bolo jednoznačné, ktorý druh je na svete ten najštipľavejší.Nemá konkurenciu.
Pre úplne približné porovnanie, nová najštipľavejšia chilli paprička je asi 4000krát štipľavejšia ako feferónka, 350krát štipľavejšia než omáčka tabasco a asi 10-krát štipľavejšia ako habanero, ktorej malý kúsok v jedle bežnému človeku urobí pokrm skoro neznesiteľne štipľavý. Paprička Trinidad Moruga Scorpion teraz čaká na zápis do Guinnessovej knihy rekordov.
O novom rekorde však nie je pochýb, ľudia, ktorí s papričkou pracovali, museli mať na rukách štyri vrstvy latexových rukavíc. Štipľavá látka v papričkách, kapsaicín, sa totiž cez jedny latexové rukavice nemilosrdne predrala až ku koži a spôsobila značne nepríjemné pálenie na pokožke.
Zdroj: Novinky.cz
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €