Typy na varenie s najštipľavejšími chilli papričkami
10 tipov na varenie s najštipľavejšími chilli papričkami
Pýtate sa čo je najštipľavejšia chilli paprička?
Najštipľavejšie papričky naberajú na popularite, a to nás chilli nadšencov veľmi teší! Milujeme všetky chilli papričky od menej štipľavej Bell až po super štipľavú Moruga Scorpion, ktorá je aktuálne neoficiálne najštipľavejšou chilli papričkou s viac ako 2 milióny Scovilleho jednotiek štipľavosti.
Medzi najštiplavejšíie papričky sa radia všetky, ktoré sú štipľavejšie ako Habanero. Posúvajú prírodné hranice Scovilleho stupnice a štipľavosť sa dá skôr prirovnať k miernemu štekleniu. Tieto najštipľavejšie papričky všetko povznášajú na novú úroveň.
Aby sme si mohli uviesť veci na pravú mieru, mali by sme sa zoznámiť s pojmom Scovilleho stupnica. Tá bola pomenovaná po Wilbur Scoville v roku 1912. V tejto dobe pracoval pre farmaceutickú spoločnosť Parke-Davis, kde vyvinul test s názvom "Scovilleho organoleptický test", ktorý sa používal na meranie štipľavosti chilli papriček.Viac sa môžete o Scovilleho stupnici dozvedieť tu. Stručne povedané čím vyššia Scovilleho jednotka, tým štipľavejšia paprička je. Jalapeno papričky majú od 2,500 SHU do 8,000 SHU. Serrano, ktorá je o niečo štipľavejšia než Jalapeno, u ktorého môže štipľavosť dosahovať 5000 až 23000 SHU a Habanero môže mať medzi 100,000 a 350,000 SHU. To je dosť štipľavé pre tých, čo si občas dajú nakladaný baraní roh z obchodu alebo v reštaurácii ako veľkí hrdinovia zjediaVindaloo, ale nemožno to porovnávať s najštipľavejšími papričkami, ktoré majú oveľa väčšiu štipľavosť:
Caribbean Red Habanero: až 475,000 SHU
Red Savina: až 580,000 SHU
King Naga: až 800,000 SHU
Bhut Jolokia (alebo Ghost Pepper) – 1,000,000+ SHU
Infinity Chilli 1,176,182 SHU
New Mexico Scorpion: 1,191,595 SHU
Naga Viper: 1,382,118 SHU
Trinidad Scorpion Butch T: 1,463,700 SHU
Trinidad Moruga Scorpion: 2,009,231 SHU
Korenený sprej: až 5,300,000 SHU
Čistý capsaicin, látka obsiahnutá v čili papričkách, ktorá spôsobuje brnenie na jazyku a štipľavosť vyjadrená v SHU sa pohybuje medzi 15 až 16 miliónmi, čo je horná hranica Scovilleho stupnice.
Ale skutočnosť, že sa jedná o najštipľavejšie papričky vás nesmie odradiť od ich použitia pri varení. Okrem ich štipľavosti tieto papričky majú výbornú chuť, ktorú inde nenájdete. Mnohé z nich sú ovocné až citrusové a aj cez to má každá svoju unikátnu chuť. Je pravda, že by ste prvýkrát mali začať s menej štipľavými papričkami, ale ak budete mať trochu odvahy neváhajte a začnite rozvíjať svoje kulinárske experimenty. Tu máme pár tipov pre vás, ktoré by vám v tom mohli pomôcť.
Varenie so super štipľavými papričkami:
1. Používajte gumové rukavice. Chemická látka, ktorá spôsobuje štipľavosť - capsaicin je olej, ktorý sa lepí na kožu. Ak máte citlivú pokožku, tak určite použite gumové rukavice ako ochranu pred popáleninami. Tiež sa vyvarujte šúchaniu očí a ostatných citlivých partií tela ... Verte, že to nie je ani trochu príjemné.
2. Rieďte. Ak pripravujete väčší hrniec chilli, stačí vám len jedna extra štipľavá paprička k získaniu štipľavosti. Ak máte obavy použite len polku papričky, aby ste zistili ako veľká je ich štipľavosť. Ak vám uvarené jedlo po ochutnaní spaľuje vaše chuťové poháriky pridajte viac chilli a rozrieďte štipľavosť papričiek. 7 Pot chilli paprička sa tak volá preto, že stačí len jedna paprička na prípravu siedmich hrncov pokrmu, preto o množstve použitých chilli papričiek viac premýšľajte!
3. Odstraňte vnútro papričky na skrotenie beštie. Ak odstránite semienka a vnútorné membrány papričky, bude menej štípať. Je to spôsobené tým, že väčšina capsaicínu je obsiahnutá v týchto membránach. Ale nebojte sa, s týmito najštipľavejšími papričkami o štipľavoš len tak neprídete. Keď budete pokračovať vo varení s nimi, tak postupne odstraňujte membrány menej a menej až to nebude vôbec nutné. Avšak len za predpokladu, že zvládate štipľavosť.
4. Majte po ruke mliečny výrobok. Mliečne výrobky pôsobí proti capsaicínu, takže ak je na vás štipľavosť príliš, vypite mlieko alebo pogúľajte smotanu na jazyku. Bolo by múdre prvýkrát vyskúšať nejaký recept, ktorý obsahuj mliečny výrobok.
5. Uvažujte o chuti. Samozrejme, že s týmito papričkami získate extra štipľavosť, ale super štipľavé papričky sú viac než len horúce prúdy potu Satana. Chutia sakra dobre! Ja osobne si užívam ich ovocnosť, ktorá sa potom hodí na varenie ovocných jedál, sáls, omáčok a ďalších. Nie je to len o veľkej štipľavosti, ale aj o chuti.
6. Zvykajte si. Ak ste stále neistý, tak bude lepšie začať s niečím menej silným, napríklad s papričkou Habanero. Čím viac jete štipľavé jedlá tým viac si zvyknete. Verte mi keď si zvyknete na Habanero tak ďalšie čo vás určite čaká je jedna z Najštipľavejších chilli papričiek.
7. Rozdelte si jedlo. Ak ste ako ja budete variť pre viac ľudí s rôznou toleranciou štipľavosti. Niekto má rád, keď je jeho jedlo diabolsky štipľavé a ďalí, aby bolo ako záchvev ohňa. Ak je to váš prípad, tak pred tým než je jedlo hotové, servírujte porcie pre ľudí s menšou toleranciou a po naservírovaní pridajte ďalšie chilli, môžete ho podávať silnejším náturám. Toto nefunguje na všetky recepty ale na mnoho z nich áno.
8. Užite si štipľavosč. Účelom nie je odstrániť rýchlo štipľavosť chilli z úst, ale prežiť a užiť si štipľavosť. Samozrejme, že nechcete svoj jazyk zavraždiť roztavenou lávou, ale ak už experimentujete s najštipľavejšími papričkami tak dostanete čo očakávate.
9. Pripravte se na ďalšie. K tomuto vám poviem jednu anekdotu. Nedávno som sa vydal na cestu do Floridy a k večeru som sa zastavil v Georgii. Dal som si večeru v miestnom podniku Wild Wing Cafe, kde som si objednal ich krídla pre odvážnych. Boli úžasne štipľavé a vyrobené zo super štipľavých papričiek. Omáčka bola hustá a akoby vyžarovala tú štipľavosť. Zvládol som všetkých 6 a užíval som si každú minútu, ale nebol som pripravený prejsť ďalších 700 míl ráno po mojej vytrvalej návšteve záchodu. Toto sa mi nestáva často, ale niekedy je to proste tak štipľavé, že ako sa to dostane dovnútra tak to chce hneď von.
10. Spravte si zásoby. Môže sa stať, že v miestnom obchode s potravinami nenájdete čo hľadáte. Môžete si ich vypestovať sami objednaním semien online alebo si kúpit sušené plody alebo korenie z nich vyrobené.
Ponúkame niekoľko netradičných receptov s najštipľavejšími papričkami, dúfáme, že ich vyskúšate a dáte vedieť ako to dopadlo!
- Tenká chlebová pizza s domácou Yellow Scorpion paradajkovou omáčkou
- Habanero cesnaková majonéza
- Syr Queso Fresco s Naga Viper chili papričkami
- Krevetová polievka s Naga Viper papričkami
- Morčací hamburger plnený smotanovým syrom a Habanero Chocolate papričkami
Vrelo odporúčame vyskúšať niektoré z najpálivejších chilli korení z našej ponuky! Máte radi Vy alebo niekto z Vášho okolia veľmi štipľavé? Uvažujete nad originálnym a zároveň zmysluplným darčekom? Venujte najštiplavejšie chilli korenie, sušené papričky alebo chilli omáčky v exkluzívnej darčekovej krabičke!
Chilli novinky
z Facebooku
Prihlásenie
Nákupny košík
- Váš nákupny košík je prázdny.
- Položiek v košíku: 0
- Celkom zaplatíte: 0,00 €